Jens Kloppenborg

- Rudersdals borgerlige-liberale viceborgmester

Visioner for vores folkeskole

23. april 2025

Mere dannelse, trivsel og faglighed


Vi mangler en vision for vores fælles folkeskole i Rudersdal. Folkeskolen er en af de vigtigste institutioner, vi har i vort samfund. Det er her vi klæder vores kommende generationer på. Det er her at vores børn skal udvikle sig til gode, harmoniske og dannede borgere, så de ligesom generationer før dem, kan videreføre vores samfund og demokrati, så også deres børn og børnebørn kan nyde godt af den frihed og velstand, som generationer før dem, og os, har skabt.

Da vores ældste barn, for en del år siden, kom i skolealderen, havde vi diskussionen i hjemmet, som så mange andre familier, om folkeskole kontra privat friskole. Kunne vi nu være sikre på, at vores datter også fik fyldt rigeligt på de faglige depoter i folkeskolen, og hvor meget mere end snak er almen dannelse i folkeskolen i dag.

Vi valgte folkeskolen til, da vi lægger vægt på at børnene er i deres trygge lokale omgivelser med de kammerater de omgåes i fritiden.

Jeg valgte også at gå aktivt ind i skolebestyrelsesarbejdet, hvor jeg i mange år var forældrenes stemme i et system, der desværre stadig i dag, i mange tilfælde, lider af en generel modstand overfor den almene dannelse. 

Med dannelse forstår jeg, at vores børn, og lærererne, møder til tiden, velforberedte. At hård og grov tale og adfærd børnene i mellem på ingen måder accepteres, men påtales og sanktioneres. At der kort sagt er konsekvens for afstumpet og asocial adfærd. At trivsel og mobning er noget som skolen har et kodeks for, og som følges i alle klasser. At børnene får fyldt på med så meget fagligt viden som muligt, og at de også stifter bekendtskab med vores kultur, historie og sangskatte. Kort sagt, at vores børn går glade til og fra skole, alt imens de får ind- og udsigt. Morgensang med sange fra vores sang- og salmeskat bør være fast inventar på alle vores kommunale folkeskoler. Vi må ikke være generationen, der lagde kendskabet og glæden ved Grundtvig, Kingo og Ingemanns salmer i graven.

Den digitale indlæring er kommet for at blive. Vores børn stifter bekendtskab med IT lang tid før de begynder i skolen. I skolen er IT-dannelse derfor vigtig at få indprentet i børnene. Men børnene skal også fortsat læse i rigtige bøger. iPad og computeren må ikke overtage det hele. Kort sagt skal vi have en væsentlig bedre IT-dannelse af vores børn i skolen, end tilfældet er idag.

Nogen vil måske mene, at jeg prøvede at knække nakken på mig selv, med alle de ønsker og krav til mine børns skole. Det har skam også været en kamp. Men jeg mener den kamp er værd at kæmpe for vores fælles folkeskole, der er en af vores vigtigste fælles referencer i samfundet.

Privat- og friskoler anser jeg som en god trykventil. De er et vigtigt alternativ til de forældre og børn, der enten har andre ønsker, end det folkeskolen kan tilbyde, eller som blot ikke er tilfredse med det folkeskolen tilbyder deres børn. Uden friskolerne, med en folkeskole, der har monopol på at undervise vores børn, ville vores folkeskole være rigtig dårligt stillet. 

Jeg ønsker derfor at koblingsprocenten skal hæves. Altså at det som den enkelte familie skal betale for at have deres børn på en privat- eller friskole skal være mindre end i dag. 

I princippet mener jeg at koblingsprocenten skal så langt op som muligt. Altså hvor egenbetalingen fra forældrene bliver så tæt på det at have sine børn i den kommunale folkeskole, hvor det er gratis. Dermed vil alle forældre og børn have det ultimative frie skolevalg. Børnene skal gå på den skole, der passer dem og familien bedst. Det er vi alle bedst tjent med.

Hvad jeg ikke kunne komme igennem med, i min tid som skolebestyrelsesmedlem, har jeg forsøgt i den tid jeg siddet i kommunalbestyrelsen. På vegne af Venstre stillede jeg forslag om, at sætte larm og uro i skoleklasserne på dagsordenen tilbage i 2023, men det kunne vi i Venstre ikke få støtte til, selvom vi sammen med de konservative har flertal i Rudersdal kommunalbestyrelse. 

Det var dengang ordensbekendtgørelsen for folkeskolen var til debat, og hvor udfaldet blev, at den blev strammet op af vores Undervisningsminister. Jeg mente, dengang som nu, at der ikke var behov for en opstramning, men blot at bekendtgørelsen blev brugt på vores skoler i Rudersdal. Men det mente et flertal, sammen med vores konservative borgmester, ikke var nødvendigt. 

Argumentet var, at der findes andre pædagogiske metoder, at bringe i anvendelse, end dem ordensbekendtgørelsen anviser. Jo tak, dem kender vi alt for godt. Mon ikke mange børn, der oplever larm, uro og mobning i vores skoler tænker sit, når en skolechef fører den slags argumenter til torvs. Ordensbekendtgørelsen blev strammet op på Christiansborg, men lige lidt nytter det her i Rudersdal.

Stor var min undren også, da jeg som budgetordfører, under budgetforhandlingerne i 2024, ikke kunne finde opbakning til at styke vores sang- og salmeskat ved at tilføre hver skole i Rudersdal midler til at sikre, at vores børn går ud af skolen med et så godt kendskab til de kanoniserede sange- og salmer, at de kan dem udenad. Venstre ønsker en lokal Rudersdal-kanon, med 10 sange- og salmer, som vi gennem morgensang på alle skoler, sikrer at børnene kan udenad, når de forlader folkeskolen. Til dette vil vi afsætte 25.000 kroner til hver skole. Pengene skal gå til den lærerkræft på skolen, der har ansvaret for morgensang.

Men også her udviste vores konservative borgmester en besynderlig leflen for værdirelativismen. Ingen støtte og opbakning til dette forslag. Desværre. Vores børn skal åbenbart ikke gå ud af Rudersdals skoler syngende “I østen stiger solen op”. I min naivitet troede jeg i det mindste, at her kunne et borgerligt-liberalt flertal finde sammen, men ak jeg er desværre blevet meget klogere i de snart fire år jeg har samarbejdet med det konservative folkeparti i Rudersdal. Taktikken har desværre forrang for borgerligheden.

Venstre kæmper dog fortsat videre. Vi ønsker en folkeskole for alle vores børn, en folkeskole med et sæt af gode værdier, og som giver børnene en god ballast til at gå ud i livet som gode samfundsborgere. Men det er en kamp vi desværre må kæmpe alene.