Kommunens økonomi
23. september 2024
Underskud, akutopbremsninger og faldende likviditet præger Rudersdals økonomi
På kun to år er det desværre lykkedes at vende en sund økonomi i Rudersdal, med en høj likviditet, til en situation med endnu højere kassetræk, genåbning af budgetter og en likviditet, der er blevet barberet med mere end en kvart milliard kroner.
Rudersdal kommune står i en økonomisk svær situation.Vi har i dag den næstlaveste likviditet (kroner per indbygger på kommunens bankkonto) blandt alle sjællandske kommuner.
Store budgetunderskud trækker hårdt på kommunens likviditet. Det skaber utryghed blandt borgerne og de kommunalt ansatte, når vi skal genåbne budgetterne og ingen kan vide sig sikre på konsekvenserne.
Økonomien for 2025 kommer ikke til at se anderledes bedre ud, hvilket en økonomisk akutopbremsning igen i 2024 desværre har vidnet om.
Med så store træk på kommunens likviditet, hvor vi smider regningen ind i børneværelset, så fremtidens borgere skal betale for fortidens velfærd, vil det gå hårdt ud over de borgernære områder.
Det er skolerne, børnehaverne, de plejekrævende ældre, det er fritidstilbuddene og kulturen, det vejene der mangler og renhold af vores by, der bliver ramt, når der ikke er styr på blyanterne i penalhuset. Det kan vi ikke være bekendt.
Vi har allerede i 2024 mærket det på vejene, hvor vejskilte med budskabet om, at der ER huller i vejen er sat op, i stedet for at lappe hullerne med asfalt, netop fordi pengene er brugt, da der også er huller i økonomien, bl.a. som følge af en mindre heldig økonomistyring på rådhuset.
Vi skal igen have en strammere og mere fokuseret økonomisk styring af kommunens økonomi. Hånden skal tilbage på rattet på Rådhuset. Vi skal have styr på det høje sygefravær blandt de kommunalt ansatte, der årligt koster os 100 mio. kroner. Vi skal stoppe flugten af medarbejdere, der søger væk fra kommunen. Begge dele koster os rigtig mange penge, men det kræver ledelse, der vil tage ansvar. Det er Venstre klar til.